de verplichte fietsvergoeding vanaf 1 mei 2023: in jouw bedrijf van toepassing of niet?

topics

 

Recent werd binnen de NAR cao nr. 164 afgesloten over een verplichte fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer per fiets.

Hoewel heel wat werkgevers op vandaag al een fietsvergoeding geven, was er op heden nog geen algemeen recht voor alle werknemers. Tot nu werden fietsvergoedingen enkel toegekend op basis van een sectorale verplichting of uit eigen beweging van de werkgever. Dit zal nu veranderen.

Werknemers die naar het werk fietsen en vandaag nog geen fietsvergoeding kregen, hebben vanaf 1 mei 2023 recht op een vergoeding van 0,27 euro per km. Let op: Het gaat hier om een suppletieve cao, die geen afbreuk doet aan de bestaande ondernemings- of sectorale cao’s.  De bestaande cao’s die reeds een fietsvergoeding toekennen, blijven van kracht wat betreft de toekenningsvoorwaarden en het bedrag. Aan de lopende fietsvergoedingen verandert er dus niets. Pas bij een nieuwe onderhandeling van ondernemings- of sectorale cao kunnen de voorwaarden en het bedrag herbekeken worden.

Enkele belangrijke voorwaarden voor de verplichte fietsvergoeding via cao nr. 164

  • Onder een ’fiets’ wordt een rijwiel, een gemotoriseerd rijwiel of een speed pedelec, zoals gedefinieerd in het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, bedoeld. Let wel: gemotoriseerde rijwielen en speed pedelecs komen enkel in aanmerking indien ze elektrisch worden aangedreven.
  • De werknemer moet regelmatig met de fiets naar het werk komen. Dat wordt gedefinieerd als minstens 1 keer per week of elke dag in de zomermaanden. Occasionele verplaatsingen met de fiets komen niet in aanmerking.
  • De vergoeding geldt voor een maximale afstand van 40 km per dag (heen en terug).
  • Als werkgever hoef je geen bedrijfsvoorheffing noch RSZ-bijdragen in te houden, voor zover de kilometervergoeding niet hoger is dan het maximumbedrag (huidig bedrag: 0,27 euro per km).
  • Er moet een verklaring op eer afgesloten worden met de werknemer over het aantal kilometer van zijn woon-werktraject en het aantal dagen van de maand dat hij met de fiets komt.
  • De methode en frequentie van de aangifte van de kilometers worden door de werkgever vastgelegd.

Praktische voorbeelden

  1. Val je als onderneming binnen het aanvullend paritair comité voor bedienden (PC 200), dan ben je sinds juli 2022 verplicht om een fietsvergoeding van 0,20 euro per km toe te kennen. De vergoeding wordt wel begrensd op 8 euro per dag, wat neerkomt op een traject van max. 40 km heen en terug. Voor jou verandert er niets met de komst van cao nr. 124.
  2. Is jouw fietsvergoeding op bedrijfsniveau via een arbeidsreglement of een individuele overeenkomst geregeld, dan zal deze vanaf de inwerkingtreding van deze nieuwe cao niet langer van toepassing zijn. In dat geval is de cao van de NAR wél van toepassing op de werknemers van de onderneming.

Heeft u vragen rond de fietsvergoeding of andere vergoedingen? Neem gerust contact op met uw dossierbeheerder of via vragen@knowhow.be.

 

Julie Bulcke

Knowhow

Julie Bulcke
Oudere berichten
29/04/2024

-

accountancy & fiscaliteit

Ontvang relevante updates