Loontransparantie: een slimme investering voor KMO's

mens & organisatie

Europese richtlijn voor loontransparantie

Vanaf 2025 geldt een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om transparant te zijn over hun loonbeleid. De richtlijn heeft als doel om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen en duidelijkheid te creëren voor sollicitanten én medewerkers. Hoewel rapportageverplichtingen afhankelijk zijn van de grootte van de onderneming, krijgt uiteindelijk elke werkgever ermee te maken.

 

Wat houdt de richtlijn precies in?

1. Toegang tot informatie

  • Werkzoekenden moeten al vóór het eerste gesprek weten wat het startloon of de loonschaal is.
  • Werkgevers mogen sollicitanten niet vragen naar hun vorige loon.
  • Werknemers hebben recht op informatie over gemiddelde lonen van collega’s in vergelijkbare functies én over de objectieve criteria voor loonbepaling.

2. Rapportering

  • Bedrijven rapporteren periodiek over hun loonbeleid.
  • Bij een loonkloof van meer dan 5% zonder duidelijke verklaring is overleg met werknemersvertegenwoordigers verplicht.
  • Wie rapporteert wanneer?

 

3. Compensaties en sancties

  • Bij loondiscriminatie moeten werkgevers de getroffen medewerkers volledig compenseren (achterstallig loon, bonussen, voordelen).

 

Waarom nu al aan de slag gaan als KMO?

Dat de verplichtingen voor kleinere ondernemingen nog ver weg lijken, betekent niet dat er geen noodzaak is om nu al actie te ondernemen. Integendeel, vroegtijdige transparantie brengt verschillende strategische voordelen mee:

Aantrekkelijk werkgeversimago
Transparantie wekt vertrouwen bij potentiële medewerkers en toont aan dat jouw organisatie eerlijk en eigentijds is. Dit helpt je om talent eenvoudiger aan te trekken.

Sterke interne werkcultuur
Medewerkers die begrijpen hoe hun loon wordt vastgesteld en zien dat loonstijgingen op basis van objectieve criteria gebeuren (en niet omdat ze het luidst roepen), zijn gemotiveerder en voelen zich eerlijk behandeld. Dit stimuleert medewerkers om zich verder te ontwikkelen en versterkt de positieve werksfeer.

Betere kostenbeheersing en optimalisatie
Door duidelijke loonafspraken voorkom je ongecontroleerde loonstijgingen, bijvoorbeeld wanneer nieuwe medewerkers worden aangetrokken of bestaande medewerkers dreigen te vertrekken. Zonder objectieve criteria ontstaan al snel lukrake loonverschillen, waardoor de personeelskost ongecontroleerd stijgt. Transparantie voorkomt dit en zorgt ervoor dat je personeelskosten duurzaam en beheersbaar blijven.

Klaar voor de toekomst
Door vandaag al te starten met loontransparantie voorkom je later grote aanpassingen en blijf je concurrenten steeds een stap voor.

 

Zet vandaag de stap naar een coherent loonbeleid

💡 Wil je aan de slag met een transparant en toekomstbestendig loonsysteem? Wij helpen jou om een eerlijk, duidelijk en competitief loonbeleid op maat van jouw KMO uit te bouwen.

Neem vandaag nog contact op via julie.bulcke@denp.be.

Julie Bulcke
Julie Bulcke
Teamlead mens & organisatie

Vind een kantoor in je buurt

Vind gemakkelijk een kantoor bij jou in de buurt en maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek

Meer mens & organisatie

Ga naar nieuws & wetgeving