Opnieuw lagere btw (6%) voor huurappartementen bij sloop en heropbouw

topics

Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem, zet een belangrijke stap in het aanpakken van de krapte op de huurwoningmarkt door het verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak- en heropbouwprojecten uit te breiden naar woningen bestemd voor verhuur aan natuurlijke personen. Met deze maatregel wordt een krachtige impuls gegeven aan het aanbod van betaalbare huurwoningen, een cruciale behoefte voor talloze gezinnen en alleenstaanden die momenteel worstelen op de oververhitte huurmarkt.

"Momenteel verdwijnen er meer huurwoningen dan er bij komen en wordt er minder geïnvesteerd in nieuwbouw. Door het verlaagde btw-tarief voor afbraak en heropbouw uit te breiden naar huurwoningen, streven we ernaar deze trend om te keren en gezinnen en alleenstaanden een ruimer en betaalbaarder aanbod aan huurwoningen te bieden," aldus Vincent Van Peteghem.

Deze uitbreiding van het verlaagde btw-tarief volgt op de algemene regel die begin dit jaar werd ingevoerd voor sloop- en heropbouwprojecten in heel België. De verlaging van 21% naar 6% geldt niet alleen voor particulieren die hun eigen en enige woning laten bouwen met een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m², maar ook voor particulieren en/of rechtspersonen die woningen laten bouwen voor langdurige verhuur in het kader van sociaal huisvestingsbeleid.

Echter, de particuliere huurmarkt heeft ook dringend behoefte aan extra aanbod om de huidige krapte tegen te gaan. Daarom wordt het verlaagd btw-tarief nu uitgebreid naar afbraak- en heropbouwprojecten van woningen die bestemd zijn voor verhuur.

Aan deze maatregel zijn drie belangrijke sociale voorwaarden verbonden:

  1. Woningen moeten kleiner zijn dan 200 vierkante meter en moeten dienen als hoofdverblijfplaats.
  2. De woningen moeten minstens 15 jaar verhuurd worden om het btw-voordeel te behouden. → Indien dit niet het geval is, moet het tariefvoordeel worden terugbetaald voor de resterende jaren.
  3. Woningen die worden gebouwd voor verkoop en later worden verhuurd, komen niet in aanmerking.

Met deze doordachte maatregel streeft de regering naar een duurzame oplossing voor de uitdagingen op de huurwoningmarkt, waarbij de behoeften van gezinnen en alleenstaanden centraal staan en betaalbare huisvesting voor iedereen toegankelijk wordt gemaakt.

Voor meer informatie hierover, neem contact op met jouw dossierbeheerder!

Ontvang relevante updates