Cyberveiligheid voor kmo’s: Is jouw bedrijf beschermd?

Cyberveiligheid voor KMO’s: is jouw bedrijf beschermd?

digitalisatie & rapportering

De digitale wereld verandert snel, en 2024 bracht een reeks nieuwe Europese richtlijnen zoals loontransparantie, NIS2, CS3D en de EU AI Act. Hoewel deze regelgeving primair op grote ondernemingen gericht is, zullen ook kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) de impact voelen. Ondernemen in deze tijd betekent meer dan het leveren van een goed product of dienst. Het vraagt om visie, strategie en aanpassingsvermogen.
 

In dit artikel gaan we in op de doelstellingen van één van de meest ingrijpende richtlijnen, de NIS2-wetgeving, die sinds 18 oktober 2024 van kracht is. 
 

Cyberveiligheid: meer dan een luxe

KMO’s maken steeds meer gebruik van digitale technologieën: van e-commerce en elektronische facturering tot cloudopslag en data-analyse. Maar met deze vooruitgang neemt ook het risico op cybercriminaliteit toe. Daarom is computerbeveiliging en gegevensbescherming een cruciaal aandachtspunt geworden voor bedrijven. 

Veel bedrijven onderschatten dit risico en denken dat ze geen doelwit zijn. De harde waarheid is echter dat de vraag niet is “of je wordt gehackt”, maar “wanneer”.

Cybercriminelen zoeken voortdurend naar kwetsbare punten in digitale systemen. Naarmate grotere bedrijven hun cyberveiligheid verbeteren, zullen criminelen zich waarschijnlijk richten op kleinere en minder voorbereide bedrijven.
 

Wat betekent de NIS2-wetgeving voor bedrijven?

De NIS2-wetgeving verplicht bedrijven in essentiële en belangrijke sectoren om passende cyberbeveiligingsmaatregelen te nemen. Dit geldt voor ondernemingen met:

  • meer dan 50 werknemers (voltijdsequivalenten, VTE’s), of
  • een jaaromzet of balanstotaal van meer dan 10 miljoen euro.

Ook toeleveranciers van deze bedrijven vallen onder de regelgeving. Het doel is om een sterke en veilige digitale omgeving te creëren.

Voor kleinere bedrijven die niet direct onder deze wet vallen, is het essentieel om proactief te handelen. Een goede voorbereiding kan voorkomen dat je een doelwit wordt.
 

Bescherm je bedrijf met steun van VLAIO

Gelukkig hoeven bedrijven er niet alleen voor te staan. VLAIO ondersteunt Vlaamse bedrijven met cybersecurity verbetertrajecten, waarbij 50% van de kosten wordt gesubsidieerd. Deze trajecten helpen je om de digitale veiligheid van je onderneming te versterken.

Meer informatie en de mogelijkheid om een traject aan te vragen vind je op de website van VLAIO: Cybersecurity verbetertrajecten – VLAIO.
 

Wacht niet tot het te laat is!

Cybercriminaliteit is een realiteit die bedrijven van alle groottes raakt. Bescherm je bedrijf nu en maak van cyberveiligheid een prioriteit. 

💡 Wil je meer weten over cybersecurity en de impact van de NIS2-wetgeving? Schrijf je in voor ons event in 2025 via https://forms.office.com/e/TTMX8RtChk.

Samen zorgen we voor een veiligere toekomst.

Meer digitalisatie & rapportering

Ga naar nieuws & wetgeving
Delphine Steenhuyse
Delphine Steenhuyse
CIO

Vind een kantoor in je buurt

Vind gemakkelijk een kantoor bij jou in de buurt en maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek