- Home
- Nieuws & wetgeving
- Ingrijpende verandering in jouw buitencontractuele aansprakelijkheid vanaf 1 januari 2025
Ingrijpende verandering in jouw buitencontractuele aansprakelijkheid vanaf 1 januari 2025
De wetswijziging met betrekking tot het Belgische buitencontractuele aansprakelijkheidsregime is voor alle sectoren van niet te onderschatten belang, zeker voor de bouw- en dienstensector waar vaak in onderaanneming wordt gewerkt.
Vanaf 1 januari 2025 treedt de nieuwe regeling inzake buitencontractuele aansprakelijkheid in werking. Het principe van de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent verdwijnt hiermee. Op vandaag kunnen hulppersonen (onderaannemers, zelfstandige dienstverleners, bestuurders, werknemers) voor hun fouten doorgaans niet worden aangesproken door de medecontractant van de hoofdaannemer. Vanaf 1 januari 2025 wordt dit echter anders.
Deze voorbeelden verduidelijken wat er concreet verandert:
- Door een foutief maneuver met een mini-graafmachine veroorzaak je als onderaannemer op de werf schade aan de woning van de bouwheer. Onder huidige stand van het recht kan de bouwheer jou niet aanspreken in vergoeding van deze schade. De bouwheer heeft immers geen contract met jou als onderaannemer en de rechtspraak sluit een vordering op buitencontractuele basis uit.
- Een klant van je opdrachtgever lijdt financiële schade door een verkeerd advies van jou als freelance-consultant. Onder huidige stand van het recht kan deze klant jou niet rechtstreeks aanspreken in vergoeding van deze schade wegens een tekortkoming in de uitvoering van je verbintenissen. De klant heeft immers geen contract met jou als onderaannemer-consultant en de rechtspraak sluit een vordering op buitencontractuele basis uit.
De nieuwe wet wordt onmiddellijk van toepassing op feiten die zich voordoen vanaf 1 januari 2025 en kan dus ook invloed hebben op bestaande contracten.
De wet staat evenwel toe om in (bepaalde) contracten buitencontractuele aansprakelijkheid te beperken of volledig uit te sluiten. Dat is uiteraard van groot belang wanneer je optreedt als onderaannemer.
Ook als hoofdaannemer is het van groot belang om af te wegen of je deze uitsluiting wil toepassen voor je onderaannemers. Je kijkt ook best je contracten met onderaannemers goed na op clausules die jou daaromtrent bepaalde verplichtingen zouden opleggen.
Meer dan ooit is dus de correcte redactie van aansprakelijkheidsclausules in een (onder)aannemingsovereenkomst of de algemene voorwaarden van je onderneming van belang!
We identificeren graag met jou welke contracten en procedures aangepast moeten worden. Voor deze juridische begeleiding, contacteer je Dieter Bruneel via dieter.bruneel@denp.be of 057 22 17 05
Meer juridisch & fiscaal
Ga naar nieuws & wetgevingDieter Bruneel
Vind een kantoor in je buurt
Vind gemakkelijk een kantoor bij jou in de buurt en maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek